De ce e bine să faci sport indiferent de vârstă: Studiul care demonstrează legătura dintre ”mișcare” și creier

de: Andrei Tilimpea
28 09. 2023

Persoanele aflate în cea mai veche etapă a vieții care se angajează în mod regulat în activități aerobe și exerciții de antrenament de forță au rezultate mai bune la testele cognitive decât cei care sunt fie sedentari, fie participă doar la exerciții aerobice.

Aceasta este concluzia cheie a unui nou studiu.

Au fost evaluate 184 de persoane cognitiv sănătoase, cu vârste cuprinse între 85 și 99 de ani. Fiecare participant și-a raportat obiceiurile de exerciții fizice și a fost supus unei baterii cuprinzătoare de teste neuropsihologice care au fost concepute pentru a evalua diferite dimensiuni ale funcției cognitive.

Cercetătorii au descoperit că cei care au încorporat atât exerciții aerobice, cum ar fi înotul și ciclismul, cât și exerciții de forță, cum ar fi ridicarea greutăților, în rutinele lor – indiferent de intensitate și durată – au avut o agilitate mentală mai bună, o gândire mai rapidă și o capacitate mai mare de a-și schimba sau adapta gândirea.

Folosind un instrument de screening cognitiv binecunoscut numit Montreal Cognitive Assessment, care oferă o viziune echilibrată asupra multor aspecte ale cogniției, a fost descoperit că persoanele care nu s-au angajat în niciun exercițiu fizic au obținut scoruri mai mici decât cei care au făcut atât antrenament cardio, cât și antrenament de forță.

În plus, grupul care a făcut ambele tipuri de exerciții s-a descurcat mai bine în activități cognitive specifice, cum ar fi codarea simbolurilor, dincolo de doar rezultatele screening-ului.

Este important de reținut că, în timp ce studiul stabilește o corelație între un amestec de exerciții aerobe și de antrenament de forță și scoruri mai mari la testele cognitive, designul studiului nu a permis oamenilor de știință să determine o relație cauzală.

Cu toate acestea, rezultatele sugerează că o rutină variată de exerciții este asociată cu o funcționare cognitivă îmbunătățită la persoanele care au peste 80 de ani și mai mult.

De ce contează

Îmbătrânirea populației globale face din sănătatea cognitivă o problemă presantă. Se estimează că numărul persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer în SUA va ajunge la aproape 14 milioane până în 2060, în creștere de la puțin peste 6 milioane în 2020.

Descoperirile nu oferă doar speranță pentru o îmbătrânire mai sănătoasă, dar prezintă și o abordare practică pentru menținerea sau chiar îmbunătățirea sănătății cognitive în ultimele decenii de viață.

Aceste rezultate nu sunt doar numere; ele reprezintă abilități de gândire din lumea reală care pot afecta calitatea vieții celor care intră în anii lor de aur.

Faptul că aproape 70% dintre participanții la studiu făceau deja exerciții fizice înainte de a se înscrie la studiul nostru provoacă stereotipul conform căruia bătrânețea și inactivitatea fizică trebuie să meargă mână în mână.

Descoperirile oferă o bază de dovezi pentru ca furnizorii de servicii medicale să ia în considerare recomandarea unui regim mixt de exerciții aerobe și de forță ca parte a planurilor de sănătate ale pacienților lor. Studiile arată că atunci când declinul cognitiv este încetinit, oamenii cheltuiesc mai puțin pentru îngrijirea medicală și au o calitate mai bună a vieții.